Tuesday, 17 April 2018

Bukittinggi,Indonesia

Assalamualaikum gaizzz finally wujudnya kerajinan nak update cerita baru hahhahaha since malas gilaa nak type lately... So yaa it's a short vacation in Bukittinggi, Indonesia..lepass setahun takde #hannaonvacay (ini semua angkara spm 😒) This wasn't the first time aku pergi sana sebab before this pernah pergi.. Tapi sebab ibu and along nak shopping kain and ayah pun suka datang sini sebab katayaa macam balik kampung jadi kita pun on kan je lah kan..... Kalini aku pergi dengan family pak anjang aku, family kawan ibu and ade sorang kawan along join.. meriah gituwww

Kitorang naik flight air asiaa, macam biasa lah kalau nak tiket murah,kena laa booked tiket likee a year before..  Dari KLIA2 nak ke airport Padang dalam lebih kurang 45 minit.. kita ni dipisahkan dengan selat melaka je, agaknya kalau selat melaka tu kecik, ramai yang berenang ke seberang 😂


Safely arrived in Padang, Indonesia 
Dari padang nak ke Bukittinggi, kita kena tempuh perjalanan lebih kurang 1 or 2 jam.... Kira macam dari klia tu nak naik cameron laa tu pun macam lama sangat... Sampai sana dah petang, terus dinner and continue the journey naik Bukittinggi.. Sampai je sana, tour guide terus bawak pergi kedai kain hahahhah dah malam pun kedai kain bukak lagi so sadd orang dah penat, mak-2 ni shopping pulak.. Lepastu terus check in hotell yeayy 👻 *hotel ade wifii best siaa*

Second day kat sana kita mulakan dengan breakast lah .. breakfast kitorang disediakan oleh pihak hotel sendiri..memang super sedap masakan dia (since taste kita dengan diorang pun lebih kurang so xde masalah sangat laa bab makan2 ni) kitorang tidur dekat BAMBOOSA HOTEL.. dia macam homestay ,setiap bilik untuk dua orang and ade bilik air..ade bilik yg katil single,ade bilik yang katil queen..pemandangan hotel tu pun cantik sangat macam kat Europe.. cuaca kat sana pun sejuk sebab dia atas bukit...

lawa kannn
kita meneruskan perjalanan ke ke Lake Singkarak iaitu tasik kedua terbesar di Asia Tenggara after Danau Toba... Tasik dia serious besar weih macam laut.. aku ni dah laa penakut tengok air yang tenang ni pastu kabus kat situ pun tebal.. ade gunung kat tasik tu  tapi tak nampak sangat kalau dalam gambar.. kitorang berhenti ambik gambar,minum2 je kat situ sebab xde apa sangat kat situ and jauhh sangat perjalanan nak pergi situ.. dalam half an hour kott from hotel



lepastu kita pergi Istana Basa Pagaruyung.. istana ni besarr and tinggi... dalam dia xde apa sangat..
okay sebenarnya ,culture dekat Bukittinggi ni sangat similar dengan culture dekat Negeri Sembilan sebab zaman dulu2, ramai orang2 Bukittinggi ni berhijrah kat N9, banyak jugak nama tempat kat N9 yang lebih kurang dengan kat sini and kawasan dia pun lebih kurang macam kat Kuala Pilah semuaa tu... diorang pun guna adat perpatih sama macam dekat N9.. kat istana ni boleh laa try pakai costume minangkabau untuk ambik gambar..tak ingat berapa harga dia maybe 200 ribu rupiah kott...aku takpakai sebab masa pergi yg dulu tu dh pakai rse membazir pulak


lepastu tour guide bawak pergi minum kopi dekat kiniko cafe.... since aku xsuka coffee and pemandangan kat situ cantik, kita tak layan laa kopi tu..ambik gambar jeee hahahahha



 Hari ketiga dekat sana, kita mulakan dengan shopping... dekat sini kalau nak raya tu kann, memang seronok laa nak shopping kain.. allahuu banyak betul kedai kain esp yang kain sulam dan kain songket.. lepastu yang paling aku suka kat sini dia punya seluar yang made from kain batik tu..sumpah selesa untuk pakaii.. tudung bawal yang handmade pun banyak... bergembiralah mak2 ni shopping hahahah while kitorang yang anak2 ni setiap kedai cari wifii huhu.. memandangkan hari ketiga ni cuaca dia baik, jadi tour guide kitorang bawak kitorang pergi ke Danau Maninjau.. danau maninjau ni terhasil dari letupan gunung berapi.. untuk tengok pemandangan dia yang super cantik tu, kita kena naik dekat puncak yang paling tinggi.. tapi view dia subhanallah memang cantik kira worth it ah lepastu sejukk jee atas tu.. lepastuu pergi jam gadang..Jam Gadang ni tempat shopping je and naik kuda pusing2 pekan tu


Breakfast






makanan kat tangan tu wajib ada hoho

jam gadang

Hari keempat tak banyak aktiviti sangatt..macam biasa shopping duluuu lepastu pegi makan dekat tempat ni tak ingat ape nama dia tapi makanan kat situ semua berasaskan jagung.. sedappp ilerr.. then teruskan perjalanan ke Lembah Harau..air terjun ni kalau mandi best doo tapi xboleh mandi hahahah..lepastu pergi Lobang Jepang.. shopping lagi haihh habis duitt hahahahha sampai sana dah maghrib angin pun kuat sangat so tak lama kat situ... lobang jepang ni kubu pertahanan masa zaman jepun dulu boleh laa masuk bawah tu..tapi dulu dah masuk,xnak masuk dah



Semua Jagungg nyumsyyy







Hari kelimaa balikk dahhh huhuhu dari bukittinggi turun ke padang.. lunch and check in naik kapal terbang... 


Gambar last before balik




Okayy tu jee cerita kalini.. insyaallah ade lagi #hannaonvacay tahun ni... serabut sikit blog kalini sebab curi2 masa je buat.. life's getting busier cehhh.. thanks bacaaa *hug and kiss*








Sunday, 31 December 2017

Thank You My Senior Year :)

Assalamualaikum masih lagi hanna kat sini ahahahah its been awhile since i wrote something on this page due to my busy schedule ceh..ceh busy lah sangatt huhu.. not that busy but so so lahh yelaa tahun spm kan... so memandangkan harini hari last untuk tahun ni... marilah kita buat HIGHLIGHTS FOR 2017... okay takk?? sebab macam dah berhabuk gilaa blog aku...

January....
   biase lahh tahun baru kan..baru nak sesuaikan diri dengan keadaan baru, umur baru, kelas baru semua lahh baru... busy susun schedule untuk tuition, kelas tambahan, makan, tidur.... hohohoho

i started my 2017 with my birthday celebaration with my bff(S).. thank you girls ❤

February.....
     
     TIBA2 KENA MASUK KAWAD BHAII.. aku ni dah laa sejenis manusia yg tak aktif.. but for the sake of my bestfriend,aku join jugak (muqriez if you read it pleasee ahh berterima kasih) but okay laa belajar bekerja secara berkumpulan hoho my last sports day evaa

sumpah laa ni first and last time masuk kawad....


fav pic of this year


so much love for these people

April......

   nothing much that happened on april tapi ada benda paling best which is..... NIGHT AT THE MUSEUM @ MELAKA for form 5 students (dari kelas setia smpai rasional je).. school trip paling best sepanjang 11 tahun sekolah.. 

epic @ melaka




Terus skip time raya laa eh

❤❤❤❤


5 erat beraya

with shah rukh khan and hritik roshan?



on july ade benchmark dekat imtiaz kuala terengganu.. takde ape yg best pun just visit terengganu and visit sekolahh tu...


2018 ni dah boleh join ahli syurga kott heheheh


a few pictures of EPIC... thank you gaizz for being my gossip gang.. im surely going to miss everything abt u guys..much love from me :)

epic beraya





kipussss... kipus is actually my deskmates lol... macam mana terhasilnya kipus? sebab hani typo tikus jadi kipus..begitulahh ceritanyaa...setiap pagi at least mesti ade sorang yang moody.. sumpah annoying ughh.. tapi lepas masa kedua semua dah normal.... tak laa normal sangat usually semua akan lapar dan mencari makanan macam dah 10 tahun tak makan... kitorang suka main question and answer untuk sej and sc..nmpak macam pelajar cemerlang bukan? tapi benda tu bertahan untuk 10 minit je lepas tu mesti ade benda kelakar yang terjadi.... and ofc thanks to all of you sebab mampu deal dengan mood swing aku perghh bukan semua mam pu bertahan... cant wait to meet you girls



my best 4 girls since 2013.. thanks aqilah,waheeda and aida for everything since sekolah rendah sampai harini.. i hope that our friendship will lasts until jannah


tak percaya kita berjawatan kat sekolah hahahahhah



i miss my placee duhhh


 masa trial,tiba-tiba cikgu suruh jadi wakil sekolah untuk young entrepreneurship event... yang lain semua habis paper a week before the event tapi paper aku sorang je habis sehari sebelum.. mmg preparation ala kadar je laa cerita dia.. but we did it and im sooo proud with my teammates

teammates

 November
   tahun2 kesengsaraan berakhir jugak alhamdulillah

SPM HABIS DAH WOIII



 actually, my 2017 wouldnt be fun without my classmates.. aku gagah bangun pagi2 pegi sekolah sebab nak jumpa classmates yang perangai kadang2 penyejuk hati, kadang2 nak bagi penyepak pun hadoo..2 tahun kelas dgn dorang,tapi tahun ni baru rasa rapat tu... even kelas campur melayu,cina,india tapi bonding memang kuat gilaa ahh takede masalah racist ke ape dalam kelas..  kalau ade yg tak faham abt studies, tak pernah lokek untuk kongsi ilmu, bila down,mesti semua support esp our ketua kelas.. penah aku nangis lepas result math pastu malam tu dia ws cakap everything going to be alright.. sis terharuuuuuuu... budak2 perempuan pun memang sekepala laaa... lelaki suka mengacauu, membahan semua lahhh.... weih menitik ayaq mata ceqq type ni sebab rindu perangai korang ....









bodyguards


cikgu math berjayaa






yeay dahh graduateee

our fav ketua kelas :)


   Itulaaa a few highlights from 2017...banyak lagi tapi biar laa menjadi kenangan... best tak 2017? i can say that i love it so much.. macam2 pengalaman baru aku alami tahun ni... it taught me to be braver and independent than before... kita tak hidup untuk puaskan hati semua orang..kita mencuba yg terbaik tapi kalau orang tu still x boleh go dengan kita, kita pun kenaa laa move on.. learn to love urself and be positive in everything that you do... u have to sacrifice a lot of things to make ur self satisfied! jadi diri sendiri tu penting kalau nak tau siapa kawan kita yg betul dan siapa yg acah2 kawan tapi belakang kutuk belakang.. ignore negative people.. jangan cepat nak mengalah sebab kita tak tau sebenarnya kita lagi sikit je nak capai kejayaan .... kalau kita jatuh,kita kena bangun balik... kalau ade yang kata kita tak mampu,buktikan kat diorang yang kita ni x macam yang diorang sangka.. KILL THEM WITH SUCCESS.. takde ape yang lebih indah dalam hidup kita selain pengalaman yg kita lalui tak kisah la its bitter or sweet okayhhh??

xoxo salam 2018 
p/s semoga hanna dapat keputusan cemerlang dalam spm 2017 aminnnnn